Femke Halsema over demonstratievrijheid: ‘Dan leeft u in een politiestaat’

De demonstratie op de Dam op 1 juni 2020 tegen racisme en politiegeweld trok duizenden mensen. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, greep niet in en kreeg daar veel kritiek op. Die avond zat Femke Halsema bij Op1 in de studio om over het voorval te spreken. Zij gaf daar een duidelijk verhaal en een uitgebreide uitleg over waarom de demonstratie zo was verlopen en waarom er niet was ingegrepen. Het item is hier terug te kijken:

Toch deed Femke Halsema daar een aantal interessante uitspraken gelet op demonstratievrijheid geplaatst in het licht van de recente demonstraties tegen de coronamaatregelen in Amsterdam die met politiegeweld werden beantwoord.

In het kort: Halsema over het demonstratierecht

  • “Mensen mogen demonstreren en dat is zeker in een periode waarin de overheid zich enorm veel macht toe-eigent noodzakelijk. (…) maar is demonstreren voor heel veel mensen wel hun laatste verdedigingslinie”
  • “Dat is natuurlijk het laatste bastion dat mensen hebben tegen overheidsmacht.”
  • “En als bestuur van een stad, je kan mensen niet beheersen, als u denkt dat wij dat wel kunnen, dat wilt u niet, dan leeft u in een politiestaat”
  • “Daar komt namelijk bij dat de mensen die daar staan ook zelf verantwoordelijk zijn”

Femke Halsema’s uitspraken bij Op1

“Kijk, op het moment dat je je voorbereid op een demonstratie waar 1.000 of 10.000 mensen aan deel kunnen nemen, dan heb je dranghekken klaar staan, dan staat je politieapparaat in het gelid klaar om op een vreedzame manier dat te begeleiden”

“De enige manier waarop we hadden kunnen ingrijpen, dat is op een hele harde en gewelddadige manier, want dan moet je duizenden mensen die staan te demonstreren tegen politiegeweld en racisme, die moet je dan, met harde hand gaan verwijderen en die keuze heb ik inderdaad niet gemaakt, dat vond ik niet verantwoord. Daar komt namelijk bij dat de mensen die daar staan ook zelf verantwoordelijk zijn”

“Wij staan als autoriteiten dan voor het duivelse dilemma, dit is in coronatijd niet verantwoord, maar de mensen staan daar vreedzaam te demonstreren, heel veel mondkapjes hadden mondkapjes, probeerden afstand te houden. Het is nogal wat, als je een demonstratie ontbindt. Mijn voorganger die zei “Demonstreren is bijkans heilig”, he, daar breek je niet zomaar in. Mensen stonden daar met hele zware emoties”.

“Mij gaat het om een proportionele omgang met de demonstratievrijheid. U moet zich goed realiseren dat, de demonstratievrijheid is niet gebonden aan de coronaregels. Dus waar overal voor geldt er mogen niet meer dan 30 mensen zijn, is er in Nederland allang bepaalt, ook door de rechter, dat bij demonstratie niet mag gelden vanwege het grondwettelijk recht, maar dat mensen anderhalve meter.”

“Hierover heeft de rechter al geoordeeld dat het demonstratierecht niet zomaar stopgezet mag worden. Want zeker, we hebben in de stad bijvoorbeeld ook demonstraties gehad, zei het heel kleinschalig, van mensen die protesteerden tegen de coronamaatregelen. Dat is natuurlijk het laatste bastion dat mensen hebben tegen overheidsmacht.”

“Een demonstratierecht is gegeven. Dat hoef je niet eens aan te vragen, je mag demonstreren. Dus zo’n reactie van u, ja, je moet het melden, maar als je het niet gemeld hebt, mag je nog steeds demonstreren. Dus zo’n reactie van u is eigenlijk een beetje kinderachtig. Mensen mogen demonstreren en dat is zeker in een periode waarin de overheid zich enorm veel macht toe-eigent noodzakelijk. Ik bedoel, we moeten, we hebben heel veel maatregelen moeten treffen, maar is demonstreren voor heel veel mensen wel hun laatste verdedigingslinie en ik denk dat je daar ook redelijk serieus mee om moet gaan.”

“Maar wat er natuurlijk rond deze kwestie aan de hand is, en dat kan ook rond andere kwesties aan de hand zijn, is dat de emoties gisten en heel snel omhoog komen. En als bestuur van een stad, je kan mensen niet beheersen, als u denkt dat wij dat wel kunnen, dat wilt u niet, dan leeft u in een politiestaat”

“Mensen zijn zelf verantwoordelijk en het kan op allerlei momenten gebeuren dat mensen toch besluiten de coronamaatregelen aan hun laars te lappen en het is onmogelijk om met de politie en met handhaving mensen elk moment van de dag tot goed gedrag te dwingen, en dat wilt u ook niet.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *