Waar ligt de loyaliteit van DENK?

DENK zegt zelf een democratische vernieuwing te zijn. In hun missie omschrijven ze zich als een ‘sterk tegengeluid’. Desondanks staan ze bekend als Turkse loyalisten. Ook het Parool maakte duidelijk wie de DENK-stemmer is: “Ze willen dat we assimileren, maar dat gaan we niet doen. We hoeven niet te kiezen, wij hoeven onze roots niet te vergeten. Wij zijn Turks en daar zijn we trots op. Wij blijven onze vlag doorgeven. Wij hebben een vaderlandsliefde die andere culturen niet hebben.” Is dit stemmingmakerij? Of zien we dit terug in de stemmingen in de Tweede Kamer?

We bekijken twee stemmingen waar DENK als enige partij het oneens was met de rest.

De Armeense kwestie

De motie-Kuzu over Armenië oproepen om bezette gebieden in Azerbeidzjan per direct te verlaten. Een motie opgeworpen tijdens de oorlog tussen de Armeniërs en Azerbeidzjanen. De pijnlijkheid van deze motie komt naar voren als men zich de Armeense genocide herinnert. Het Ottomaanse Rijk voerde een genocide uit op het Armeense volk tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Armenen woonden destijds in het Ottomaanse Rijk. De Turken hebben dit nooit erkend als genocide. Ze hebben nooit excuses aangeboden. Het is dan ook opvallend dat DENK zich hier onvoorwaardelijk schaart achter de door Turkije gesteunde kant in dit conflict. De anti-Armeense kant. Ze proberen de Nederlandse internationale diplomatiek gelijk te stellen aan die van Turkije, ten koste van de Armeniërs. Een klap in het gezicht voor de duizenden Armeniërs die in Nederland wonen. We hebben een regionaal conflict geimporteerd, en dat komt nu tot uiting in het Nederlandse parlement.

De Grijze Wolven

De motie van Becker over juridisch onderzoeken of een verbod van de Grijze Wolven mogelijk is. Iedereen is ervoor, behalve DENK. De Grijze Wolven staan bekend als extreem-rechts, fascistisch, racistisch, en pan-Turks. Het is te vergelijken met de pan-Germaanse visie van de NSDAP die in 1933 in Duitsland aan de macht kwam. Ze zijn een verboden groepering in Azerbeidzjan (na een mislukte staatsgreep), en in Kazachstan. In Duitsland zijn ze de grootste extreemrechtse organisatie. Ze zijn bekend van liquidaties en andere misdaad. Bovendien hebben ze openlijk als doel om een pro-Turkse agenda door te voeren in de landen waar ze actief zijn. Waarom beschermt DENK zo’n groepering?

Turkije of Nederland?

Het lijkt overduidelijk dat DENK inderdaad loyaal is aan de Turkse staat, aan Erdogan, en aan de in Nederland wonende Turken. Bij stemmingen over buitenlandbeleid, over Europa, of andere voor Turkije gevoelige zaken, zullen ze altijd stemmen voor wat goed is voor Turkije, niet wat goed is voor Nederland. Het is in die zin een absurde situatie. Het is een gevolg van de multiculturuele samenleving. De situatie is onderbelicht doordat ze slechts drie zetels gehaald hebben bij de vorige verkiezingen. In de peilingen staan ze niet veel hoger.

Het is licht ironisch dat nummer 7 op de lijst daadwerkelijk ‘Erdogan’ heet. Zijn verkiezingsslogan? #KiesErdogan. Het is misschien de eerlijkste visie van de partij die op de site staat. Een stem op DENK, is een stem op Erdogan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *