‘Nieuw leiderschap’

In september 2020 werd Sigrid Kaag, bijna unaniem, verkozen tot nieuwe lijsttrekker van D66. Kaag was het frisse antwoord op de toch soms saaie, aristocratische cultuur die onder Pechtold en Jetten deel uitmaakte van D66. Politieke commentatoren waren het met elkaar eens dat dit D66 nog nooit zo progressief, gericht op internationale samenwerking en klimaat-centrisch was. Onder Kaag zou alles anders moeten gaan. Zij wilde af van het elitaire stempel op haar partij en het ‘10 jaar planloos VVD-beleid’. Om dit kracht bij te zetten werd ‘Nieuw leiderschap’ de verkiezingsslogan van D66 en op 17 maart 2021 wierp deze campagne vruchten af: D66 werd de op een na grootste partij van Nederland met 24 zetels.

Kort na de verkiezingen trok D66 deze progressieve lijn door en toen het vertrouwen in Rutte kelderde, na de inmiddels alom bekende zin ‘Pieter Omtzigt: functie elders’, verstevigde Kaag tactisch haar onderhandelingspositie. Meeregeren met Rutte kon wel, maar dan zou D66 het liefst een linkse partij meenemen. Ook moest er een meer open formatieakkoord komen om makkelijker over progressieve politiek, zoals abortus, te stemmen. Er gingen zelfs stemmen op dat met de impopulariteit van Rutte, Kaag misschien wel de nieuwe minister-president van Nederland moest worden.

De onthullingen van RTL-Nieuws over de notulen van de ministerraad veranderden het politieke landschap. De ministers, waaronder Sigrid Kaag, hadden afgesproken om doelbewust informatie aan de Tweede Kamer te onthouden. Kaag’s excuus was dat zij zich niet meer kon herinneren of zij bij de desbetreffende ministerraad aanwezig was en dat kwam verdacht veel overeen met de ‘ik heb hier geen actieve herinnering aan’ van Rutte. Ook bleek dat D66-bewindspersonen zich negatief uit hadden gelaten over Pieter Omtzigt. Vermoedelijk omdat de onthullingen van Omtzigt D66-staatssecretaris Snel in een kwaad daglicht hadden gezet.

Dit alles staat haaks op de verkiezingsslogan van D66. Kaag begint, net als Rutte, een soort selectief geheugenverlies te ontwikkelen. D66-bewindspersonen delen de visie, net als Rutte, dat interne discussies tussen ambtenaren en bewindspersonen onderling niet gedeeld hoeven te worden met de Tweede Kamer. Ook, net als bij Rutte, worden schandalen zoals die rondom Sidney Smeets, het liefst binnen de partij opgelost. En het uur der waarheid? Toen vrijwel de gehele Kamer de motie van wantrouwen jegens Rutte steunde? Toen sloot uiteindelijk D66, in een achterkamer, een deal met het CDA om Rutte te redden.

‘Nieuw leiderschap’ lijkt toch een bekend smaakje te hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.