NOS bericht summier over ongepast gedrag Sidney Smeets

Na beschuldigingen aan het adres van Sidney Smeets op Twitter (13 april 2021), screenshots die ongepaste berichten lieten zien en verhalen in Het Parool van tenminste twee 16-jarigen die seks hadden gehad met Sidney Smeets (14 april), besloot Sidney Smeets (D66) zijn Tweede Kamerzetel op te geven. De NOS berichtte echter heel summier over de ontwikkelingen rondom Sidney Smeets.

NOS berichtte pas na verklaring D66

Op 14 april 2021 om 13:14 uur berichtte NOS voor het eerst over de situatie rondom Sidney Smeets. Dat was na de verklaring van D66 met daarin een statement van Smeets. Het lijkt er dus op alsof de NOS heeft gewacht met een artikel om het weerwoord van D66 te kunnen weergeven. Het artikel heeft als kop “D66 onderzoekt beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag Kamerlid Smeets”. De nadruk wordt gelegd op het onderzoek dat D66 uitvoert naar Smeets. In het artikel stond maar één zin die níét over de verklaring en het onderzoek ging:

De kwestie kwam aan het licht nadat verschillende mensen op Twitter hadden gezegd dat zij als minderjarige jongens waren benaderd door Smeets, en GeenStijl er aandacht aan had besteed.

De NOS linkte wel naar het artikel van GeenStijl. Daarna gaf de NOS twee voorbeelden: Jens die zei dat Smeets met hem contact zocht toen hij 15 was en Quinten die een screenshot liet zien van toen hij net 18 was met daarin “Verder: teveel kleren. X”. Het ergste screenshot van de avond ervoor stond niet in het artikel waarin Sidney Smeets driemaal een seksuele ‘grap’ maakte over “serieus nemen”:

Ook de andere screenshots waren niet in het NOS-artikel te lezen.

NOS past artikel ongezien aan en haalt belangrijke tweet weg

Wat nog frappanter is, is dat de NOS na 23 minuten het eigen artikel aanpaste en daarin de tweet van Sibren waarmee alles was begonnen, weghaalde.[1] Normaal staat bovenaan een NOS-artikel de tijd waarop de aanpassing plaatsvindt, maar dat gebeurde hier niet. Ook de ‘pedo-beschuldiging’ werd uit het NOS-artikel gehaald. Dit kwam aan het licht door Jan Roos (@LavieJanRoos) die met een ‘scrape’ programma constant artikelen van de NOS-website downloadt en daarmee kan zien of artikelen worden aangepast:[2]

NOS vermijdt weer specifieke beschuldigingen en screenshots

Op 15 april 2021 om 18:14 uur plaatste de NOS het tweede artikel over Sidney Smeets. Dit artikel kwam als reactie op het terugtreden van Smeets als Tweede Kamerlid van D66: “Smeets treedt terug als Kamerlid D66, Kaag noemt vertrek onvermijdelijk”. Het grootste deel van het artikel ging over de verklaring en het onderzoek van D66 en de reactie van Kaag. De enige zinnen die gingen over het gedrag van Smeets waren:

nadat Smeets door verschillende jonge mannen was beschuldigd van seksueel getint grensoverschrijdend gedrag.

De kwestie kwam aan het licht nadat verschillende mensen deze week op Twitter hadden gezegd dat ze als minderjarige jongens waren benaderd door Smeets. Ook GeenStijl besteedde er aandacht aan.

Ook hier werd wel weer gelinkt naar GeenStijl, maar screenshots werden niet gepubliceerd. Ook het verhaal in Het Parool van de avond ervoor over Smeets en dat hij met minstens twee 16-jarigen seks had gehad, was niet in het artikel te lezen. De nadruk werd gelegd op het terugtreden en niet op het gedrag van Smeets.

Derde NOS-artikel vermijdt nogmaals de feiten

Het derde en laatste artikel van 16 april 2021 om 18:56 uur ging over de lhbti-community: “Terugtreden Sidney Smeets legt groter probleem in lhbti-community bloot”. Dit artikel ging eigenlijk niet meer over Smeets. In de eerste alinea stond:

Staat de zaak rond het terugtreden van het D66 Tweede Kamerlid Sidney Smeets voor een breder probleem? Het Kamerlid besloot om op te stappen, nadat meerdere jongens hem beschuldigden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Aan het einde van het verhaal stond in een apart blok een meer gedetailleerde uitleg over de situatie rondom Smeets:

Ook in dit artikel werd niet duidelijk dat Smeets met jonge, soms minderjarige, jongens fysiek had afgesproken.

De berichtgeving van de NOS laat toch te wensen over. Het hele verhaal, wat zich op Twitter af had gespeeld, hoeveel mensen daarbij waren betrokken, de jonge jongens die screenshots deelden of zelfs in de krant (Het Parool) of op televisie (Hart van Nederland) kwamen, het was allemaal niet te vinden bij de NOS.


[1] t.co/hOm4XEbWEb

[2] https://twitter.com/LavieJanRoos/status/1382352936311881732

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *