Rutte, De Jonge en de NOS kondigen avondklok aan zonder Kamermeerderheid

Zonder Kamermeerderheid hielden Rutte en De Jonge vandaag (20 januari) een persconferentie over strengere maatregelen, onder over meer het invoeren van een avondklok.[1] Een merkwaardige gang van zaken. Waar eerst maatregelen telkens gelijk konden worden doorgevoerd zonder Kamermeerderheid, moet voor de avondklok eerst worden gestemd in de Tweede Kamer. Het kabinet zou via de nieuwe noodwet deze meerderheid kunnen omzeilen, maar stelt nu zelf expliciet het vereiste dat een meerderheid nodig is.

Toch werd ervoor gekozen om eerst een persconferentie te houden om de maatregelen aan te kondigen en om er daarna pas daarover te stemmen. Het effect van deze persconferenties moet niet worden onderschat. Vorige week dinsdag (12 januari) keken in totaal ruim 6,5 miljoen mensen naar de persconferentie over de coronacrisis.[2]

NOS bereidt bevolking voor op avondklok, zonder Kamermeerderheid

Allereerst kreeg de NOS meer dan 5 minuten de tijd om vragen te stellen. Op de website van de NOS lijkt de bevolking klaargestoomd te worden voor een avondklok. Op de voorpagina van de NOS op 20 januari om 14:58 uur stond viermaal ‘avondklok’ vermeldt, maar nergens stond dat een meerderheid in de Tweede Kamer nog ontbreekt. Integendeel, alles wijst erop dat de avondklok er komt:

  • “Avondklok gaat zaterdag of zondag in”;
  • “avondklok heftige maatregel, maar dit is cruciaal moment”;
  • Nogmaals “Avondklok gaat zaterdag of zondag in”;
  • “Avondklok: zij mogen straks nog wél naar buiten”.

Dat een Kamermeerderheid vereist is en dat er nog gewoon over het voorstel moet worden gedebatteerd en gestemd, wordt niet vermeld. Toch wordt de bevolking volledig voorbereid op de avondklok. De NOS vermeldt in de artikelen wel dat er nog over moet worden gestemd en dat een Kamermeerderheid nodig is, maar daarvoor moet goed worden gelezen.

Kritische journaliste van SBS

Een kritische journaliste van SBS stelde scherpe vragen. Onder meer over het feit dat een persconferentie werd gehouden, terwijl een Kamermeerderheid ontbrak. Ook stelde zij een vraag over een pagina van de Rijksoverheid waarop stond dat de avondklok vrijdag zou ingaan en dat daarop ontbrak dat een Kamermeerderheid nodig zou zijn. De vragen hadden effect en de pagina op de Rijksoverheid werd aangepast:

Welke partij stemt voor een avondklok?

Het Kamerdebat zou gelijk volgen na de persconferentie, waardoor de avondklok vrijdag mogelijk al zou kunnen ingaan. Het debat is nu verplaatst naar morgen, donderdag 21 januari. Het is de vraag wie gaat buigen in het Kamerdebat. Begin november 2020 heeft de Kamer namelijk al gestemd om een avondklok niet in te voeren en alleen VVD, CDA en CU stemden toen tegen. Het lijkt er nu op dat D66 in zal stemmen met de avondklok.

Kamerstuk 25295, nr. 691.

Update 16:28 – NOS past kop liveblog aan, nadat kwaad al is geschied

De NOS heeft de kop van de liveblog aangepast. Nu leest de kop “Avondklok gaat bij instemming Kamer zaterdag of zondag in”.


[1] https://www.youtube.com/watch?v=6xlwTYFy9ck&ab_channel=NOS

[2] https://www.gids.tv/artikel/12272/kijkcijfers-dinsdag-persconferentie-mark-rutte-trekt-ruim-6-5-miljoen-kijkers


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *