Rutte hoorde ‘via via’ dat Omtzigt in notities stond, maar wil bron niet prijsgeven

Tijdens het Omtzigt-debat aan het einde van de spreektijd van Mark Rutte stelde Thierry Baudet een scherpe vraag: wanneer wist Rutte ervan dat Omtzigt in de notities stond? Rutte zei dat hij daar al van wist om 7:30 uur die ochtend (1 april 2021), terwijl alle andere fractievoorzitters pas tussen 9 uur en 10 uur ‘s ochtends de stukken konden inzien. Rutte kreeg dit te horen ‘via via’, maar wilde zijn bron niet prijsgeven. Deze bron was vertrouwelijk, maar in ieder geval niet gelinkt met Algemene Zaken volgens Rutte, de minister(-president) van Algemene Zaken.

Hierop werd het debat geschorst om de onderste steen boven te krijgen. Helaas gebeurde dit niet. De nieuwe verkenners en oude verkenners wisten er ook niets van (of waren dit ook vergeten) en een parlementair onderzoek (initiatief van Baudet) kreeg aan het einde van de dag geen meerderheid, doordat VVD, D66, CDA en CU niet voor stemden.

Titels NOS kloppen niet met wat Rutte zei

Titels van nieuwsartikelen zijn erg belangrijk, omdat veel mensen vaak niet verder lezen dan de kop en daarover discussiëren. Ook titels van stukken tekst op de liveblogs van de NOS zijn belangrijk. Daar kan immers ook naar gelinkt worden en die koppen komen ook op de voorpagina te staan van de NOS-website.

Rutte had dus al gezegd dat hij om 7:30 uur ’s ochtends te horen had gekregen dat ‘Omtzigt minister’ in de notities stond. Toch schreef de NOS twee koppen die niet de waarheid weergeven. In de eerste versie stond “waarschijnlijk” en in de aangepaste versie “misschien”, terwijl Rutte letterlijk had gezegd al eerder te weten dat Omtzigt in de stukken stond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *