Uitspraken Hugo de Jonge over mensen die (nog) geen vaccin willen nemen

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge deed er de afgelopen tijd alles aan om de vaccinatiebereidheid op een hoog niveau te houden. Toch besloot het ministerie van VWS om op zondagavond, 14 maart 23:00 uur, bekend te maken dat vaccineren met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk werd gepauzeerd in verband met andere klachten dan de eerdere bekende trombosegevallen.[1] Op 9 maart stopte Oostenrijk al met het vaccin.[2] Twee dagen daarna pauzeerden Denemarken en IJsland de toediening van het vaccin.[3] Kort daarna volgden Noorwegen, Italië, Estland, Litouwen, Luxemburg en Letland.[4] Nederland besloot zondagavond als een van de laatste landen de toediening van het vaccin te pauzeren.

De afgelopen maanden heeft De Jonge sterke taal geuit over mensen die nog geen vaccin wilden nemen. Ook was hij zeer fel in reactie op vragen van Van Haga over bijwerkingen. Waarheidsdemocratie zet de uitspraken van Hugo de Jonge op een rij:

‘Frikandellen’ – YouTube-serie ‘Open Kaart’ van Robbert Rodenburg 24 december 2020[5]

  • “Ik hoor wel eens mensen zeggen van ‘nou ik moet het nog zien of ik het eigenlijk wel wil’ enzo, dan denk ik, ja, jongens, hallo, dat kan niet”
  • “Het enige wat wij hoeven te doen is even zo’n prikkie halen, en dan een beetje nuffig zitten zeggen van ‘nou ik moet het nog maar even zien of ik het eigenlijk wil’, dat kan natuurlijk niet”
  • “Ik hoor mensen zeggen van ‘ja ik weet niet precies wat erin zit, ik weet niet precies wat erin zit’, dan denk ik, joh, je hebt je hele leven frikandellen gegeten, je weet ook niet precies wat erin zit”

Vragen over registratie bijwerkingen = ‘nepnieuws’ – Tweede Kamer 24 februari 2020[6]

  • “Dat is echt gevaarlijk. Dat is gevaarlijk: nepnieuws verspreiden. We zitten middenin een pandemie. Het gaat over ernstige zaken. Wat niet kan, is nepnieuws verspreiden over hoe het zit met coronabesmettingen in Nederland en over hoe het zit met gevaren rondom vaccinatie. Dat kan niet middenin een pandemie. Dat is gewoon gevaarlijk. Dat ondermijnt de bereidheid om je te willen laten vaccineren. Daarmee is het een ondermijning van de volksgezondheid.”

‘Nul begrip’ – Persconferentie coronavirus 8 maart 2021[7]

  • “Nee, nee, ik heb helemaal geen begrip voor mensen die zich niet willen laten vaccineren. Nul begrip, nul begrip.”

Vragen over bijwerkingen = ‘gevaar’ volksgezondheid – Tweede Kamer 10 maart 2021[8]

  • “Juist daarom moeten we heel precies en eerlijk zijn in de feiten die we delen. Vaccinatie is de uitweg. De bijwerkingen zijn verwaarloosbaar en worden heel erg goed geregistreerd. Vaccinatie werkt. Die blijkt gewoon te werken. Ik zou dus echt aan de heer Van Haga willen vragen om de bereidheid tot vaccinatie niet te ondermijnen, want dat is gewoon een gevaar voor de volksgezondheid.”

‘Complotkaravaan’ en ‘nepnieuws’ – Eigen tweet 10 maart 2021[9]

  • “Het gevaar van het virus bagatelliseren, álle maatregelen betwisten en hét recept om van die maatregelen af te komen – vaccinatie! – verdacht maken. Zo rolt de #complotkaravaan van Forum. Nepnieuws als politiek verdienmodel. Ondermijnend en een gevaar voor de volksgezondheid.”

Vragen over vaccinatie = ‘griezelig’ – WNL op Zondag 15 maart[10]

  • “Vervolgens de enige weg, de enige uitweg, namelijk vaccinatie, verdacht maken, dat is namelijk wat Forum doet, ja, dat is heel griezelig. En dit [politiegeweld tegen demonstranten] is een uitwas daarvan. Als je ziet hoe agenten worden bejegend die voor ons, voor onze veiligheid de straat op gaan.”

[1] https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/03/14/uit-voorzorg-tijdelijk-geen-vaccinaties-met-astrazeneca

[2] https://www.demorgen.be/nieuws/oostenrijk-lot-astrazeneca-niet-langer-toegediend-na-overlijden-voorlopig-geen-oorzakelijk-verband~bc45e1c8/

[3] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/denemarken-ijsland-en-noorwegen-pauzeren-astrazeneca-vaccin-moeten-we-ons-zorgen-maken~ba08316a/

[4] https://nos.nl/artikel/2372184-meer-landen-schorten-vaccinaties-astrazeneca-op-om-mogelijke-bijwerkingen.html

[5] https://www.youtube.com/watch?v=IkZwgjVnHZU&ab_channel=RobbertRodenburg (vanaf 35:35)

[6] https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/detail/1d21068b-78aa-49e0-a0ce-2a2272aa10f2

[7] https://www.youtube.com/watch?v=KL7AyLvJ8h4&ab_channel=deKapitein
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/mediateksten/2021/03/08/letterlijke-tekst-persconferentie-minister-president-rutte-en-minister-de-jonge-8-maart-2021

[8] https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/detail/74982ebf-994d-4e3b-81d6-3e96072f4827

[9] https://twitter.com/hugodejonge/status/1369718307520143360
https://archive.ph/fYnZX

https://www.npostart.nl/wnl-op-zondag/POW_03347301

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *