Verkiezingsretoriek Kaag gaat in tegen stemming eigen D66-fractie

Lijsttrekker Sigrid Kaag van D66 maakte op 30 januari in een interview met AD de volgende opmerking: “Ik vind het een aantrekkelijk idee dat een premier maximaal twee termijnen mag dienen”.[1] Deze opmerking haalde de titel van het artikel en zorgde voor discussie. Het lijkt echter op holle verkiezingsretoriek van Kaag om haar strijd voor het premierschap kracht bij te zetten. Kaag wil immers de nieuwe premier van Nederland worden.[2] Op de website ‘kieskaag.nl’ staat “Het is tijd voor nieuw leiderschap” en “Tijd voor Sigrid Kaag”.[3] Nergens staat een verwijzing naar D66. De website heeft zelfs een eigen Twitter-account ‘@teamkaag’ en gebruikt graag de hashtag ‘#teamkaag’.[4]

Henk Krol (Lijst Henk Krol) doorzag de opmerking van Kaag en plaatste een tweet.[5] Hij wees op een motie die hij op 19 januari indiende en waarin hij vroeg om een onderzoek naar een maximale termijn voor bewindspersonen en topambtenaren:

Kamerstuk 35 510, nr. 42, 2020-2021.

Alleen Krol en Forum voor Democratie stemden voor de motie. De motie werd verworpen door de rest van de Kamer, D66 incluis.

De conclusie kan worden getrokken dat de Tweede Kamerfractie van D66 en Kaag niet op één lijn zitten. De opmerking van Kaag lijkt daardoor puur te zijn gemaakt in het licht van de campagne om Rutte’s positie te verzwakken en de eigen strijd voor het premierschap te versterken.


[1] https://www.ad.nl/politiek/kaag-d66-wil-maximumtermijn-voor-premier-ongezond-om-zo-lang-hetzelfde-te-doen~ab64c967/

[2] https://nos.nl/artikel/2338025-sigrid-kaag-kandidaat-lijsttrekker-d66-ik-wil-premier-worden.html

[3] https://www.kieskaag.nl/

[4] https://twitter.com/teamkaag

[5] https://twitter.com/HenkKrol/status/1355578025652449290

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *