VVD stemt tegen eigen immigratievoorstel

In het verkiezingsprogramma van de VVD spreken ze over het doel om illegaliteit strafbaar te stellen. De VVD doet zich in het verkiezingsprogramma (pagina 56) altijd graag voor als migratie-skeptische partij, die de immigratie wil verminderen. Eigenlijk een soort ‘Minder, minder minder…’ is wat het VVD standpunt samenvat tijdens de verkiezingscampagne. Maar, hoe stemt de VVD na de verkiezing als ze daadwerkelijk in de Tweede Kamer zitten?

De stemming

Simpel, ze stemmen tegen hun eigen voorstel. En ja, de VVD heeft natuurlijk de coalitie om rekening mee te houden. Desondanks zou het migratie thema een belangrijk onderwerp moeten zijn voor de VVD. Zo profileren ze zich altijd voor de verkiezingen, om stemmen bij de PVV weg te trekken. Ze geven het desalniettemin zonder veel problemen op, om een linkse coalitie te vormen. Tegelijkertijd weigeren ze samenwerking met de PVV of met FvD, andere anti-immigratie partijen.

Effectief betekent dit, dat de VVD nooit of te nimmer een sterk standpunt over immigratie zal aanhouden. De linkse coalitie gaat er niet mee akkoord, en de VVD sluit een rechtse coalitie uit. Wat betekent zo’n verkiezingsprogramma dan nog? Het is niets anders dan een dingetje om in te ruilen met links tijdens de coalitie-onderhandelingen.

Bente Becker

Deze verkiezingen heeft Bente Becker de rol gekregen om het rechtse VVD te vertegenwoordigen. De rechtse vleugel van de VVD is echter een fata morgana. Het bestaat niet echt. Een fantasie, een dagdroom, die voor de verkiezingen gedeeld wordt. Na de verkiezingen, verdwijnt de rechtse vleugel.

Bente zelf zegt dat haar uitspraken niet berusten op electorale overwegingen, dat ze geen ‘PVV-corvee’ heeft. Dat kan best zo zijn, maar dat betekent niet dat de rest van de partij naar haar gaat luisteren, nadat ze een nieuwe linkse coalitie vormen.

Het migratie pact

Ook als het op het Marrakesh migratie pact aan komt, gaat de VVD mee met links. Ondanks protesten van zowel de PVV als FvD, houdt de VVD vol dat het pact goed is voor Nederland. Dat het pact wereldwijd door echte rechtse partijen wordt afgekeurd, laat de VVD koud. Zelfs in Belgie zorgde het pact voor de val van de regering doordat de rechtse partij weigerde het te ondertekenen. De N-VA legt hier nog eens uit, waarom het migratiepact eerder overeenkomt met de linkse visie op migratie, dan die van een rechtse partij.

Nul geloofwaardigheid

De VVD behoort nul geloofwaardigheid te hebben als het over een migratie onderwerp gaat. Of ze dat op andere standpunten wel verdienen, is ook nog maar de vraag. De geschiedenis toont dat de VVD links stemt op migratie onderwerpen, en hun uitsluitsel van een regering met een rechtse partij garandeert dat dit zich in de toekomst zal herhalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *